La Atención. El «mirar» (Antonio Blay)

Mirando al horizonte

La mente se convierte en medio cuando descubrimos que hay una capacidad -de las muchas que tiene nuestra mente-, que es la que permite adentrarnos, ahondar, descubrir cosas nuevas, y esa capacidad nueva -y a la vez antigua-, esa capacidad especial que es la que se necesita para este trabajo de descubrimiento interior, es la atención sostenida.

Seguir leyendo La Atención. El «mirar» (Antonio Blay)

El sufrimiento

Syd Barrett, fundador de Pink Floyd, fue considerado por muchos como el alma creativa y espiritual de la banda de rock psicodélico. Sus problemas mentales, brotes de esquizofrenia y síntomas de autismo, fruto del consumo de drogas, le llevaron a que en 1970 acabara dejando de forma repentina el grupo en medio de un concierto. En 1972 Syd volvió a ver a sus compañeros cuando irrumpió en el estudio justo cuando la banda interpretaba “Shine on you crazy diamond”, del álbum “Wish You Were Here”, de hecho la canción que da título al álbum fue dedicada a Syd. Sus últimos años vivió retirado dedicado a la pintura y a la jardinería, hasta fallecer el 7 de julio de 2006 a la edad de 60 años. Esta Noche Buena pasada rescatábamos "Wish you were here" mientras disfrutábamos de la compañía de una parte de nuestra gran familia.

Seguir leyendo El sufrimiento

La religió dels camperols (Josep Fontana)

Camperols

Ara que he començat a llegir el llibre “La formació d’una identitat. Una història de Catalunya”  de Josep Fontana, m’ha semblat rellevant compartir amb vosaltres un fragment on es destaca el fet que el cristianisme que practicava el camperolat medieval català no era el mateix cristianisme que transmetia l’Església de Roma. La religió dels camperols era de caire pagà, arrelat als cicles de la natura, de fet fins al segle X es troben santuaris pagans. Per exemple, com sortirà al llibre que estic escrivint, l’església romànica de Santa Maria de Finestres a la Garrotxa va ser construïda sobre un santuari pagà al segle X. Tot i que sembla que el paganisme va continuar amb força uns quants segles més:

“Ha estat recentment Robert I. Moore qui ha atacat la llegenda que sosté que el període entre l’any 1000 i el 1250 va estar marcat a Europa per la guerra de l’Església i dels poders seculars que tenia com a aliats contra una sèrie d’heretgies i dissidències – càtars, templers … – els partidaris de les quals van ser exterminats a sang i foc en nom de la puresa de la fe. Els cultivadors de la història del catarisme han contribuït per la seva banda a reforçar el mite, construint una mena d’església dels càtars antagònica a la de Roma – oblidant que a Occitània no hi va haver mai més enllà de mil cinc-cents a dos mil «perfectes»-, en comptes d’explorar les realitats d’una societat on, havent-se retirat els clergues i lletrats als monestirs, la fe dels camperols era en mans d’uns capellans incultes1 que s’adaptaven a les creences i les idees populars, impregnades encara de «paganisme» (en el sentit literal de «religió dels camperols»2).

Seguir leyendo La religió dels camperols (Josep Fontana)

La cacera de bruixes i bruixots a Catalunya

La cacera de bruixes i bruixots va ser un fenomen que es va produir a Europa entre finals del segle XV i mitjans del segle XVIII. Com diu la medievalista Regine Pernoud, no va ser fins finals de l’Edat Mitjana quan es comencen a donar els primers processos i el seu gran apogeu va ser en les èpoques de l’Humanisme, el Renaixement i la Revolució Científica. I com mostra l’historiador Agustí Alcoberro, els territoris que inicien la cacera són també les puntes de llança del capitalisme primigeni. La profesora Silvia Federici, en el seu llibre “El Caliban i la Bruixa”, explica que així com els historiadors han vist clarament que pràctiques com els tancaments  de terres van ser essencials pel progrés del capitalisme, obliden el paper que va tenir la caça de bruixes i la nova legislació que volia controlar el procés de reproducció biològica, així com crear un nou tipus de família, situant el cos de les dones sota la tutela de l’Estat per la reproducció de la força de treball i de la força militar.

Seguir leyendo La cacera de bruixes i bruixots a Catalunya

ÀUDIOS: JORNADES PLATAFORMA NO-SÍ SOBRE INDEPENDENCIA DE CATALUNYA

Xerrada El Comú Català

– Portada Presentació Xerrada El Comú Català –

"Independència sense Estat? Jornades de reflexió, formació i debat" (28-30 novembre). Jornades organitzades per la plataforma pel NO-SÍ, sobre la situació política i social a Catalunya el 2014. Celebrades el darrer cap de setmana de novembre.
web amb el manifest i informació relacionada: www.no-si.cat
Xerrades de: Felix Rodrigo, David Algarra, Blai Dalmau, Alex Alfaro, Gorka Pinillos i Laia Vidal.
Debat amb el públic en tots els actes.

Seguir leyendo ÀUDIOS: JORNADES PLATAFORMA NO-SÍ SOBRE INDEPENDENCIA DE CATALUNYA