Nova web Reconstruir el Comunal

reconstruirelcomunal.netEstic encantat d’anunciar i recolzar una nova web que es diu «Reconstruir el Comunal. La gestió popular dels recursos». Agraeixo als seus impulsors la confiança dipositada en mi, ja que aquesta web tindrà un apartat sobre el llibre «El comú català» que pròximament sortirà en versió digital i en paper. És importantissim que apareguin espais com aquest, que posin a l’abast de tothom una història que se’ns ha ocultat especialment a Catalunya perquè precisament en la nostra terra es va donar amb molta força la col·lisió de dos forces antagòniques: la cultura comunal contra l’Estat-nació, guardià del capital i els nous receptors del «sagrat dret de propietat», que es va dedicar fins el segle XIX a usurpar els bens comunals i acabar amb els drets comunitaris, així com les formes assembleàries populars catalanes, existents des de l’Edat Mitjana. Les elits de les ciutats més industrials de Catalunya, especialment Barcelona, han posat tots els seus esforços  i mitjans al servei de l’amagament d’una part de la nostra historia, per crear un nou mon de gent desarrelada del seu passat i que només reconegui la història dels guanyadors per construir-la i controlar-la segons els seus propòsits i cosmovisió individualista. És responsabilitat nostra desenterrar amb les nostres pròpies mans el passat que els  poderosos volen negar-nos.

Aquesta és la ressenya de la nova web:

«Reconstruir el Comunal vol ser un viatge d’investigació al passat i al present, amb la mirada al futur, sobre la gestió comuna o comunitària –no estatal, no capitalista– dels recursos, com a element clau per construir sistemes d’organització social molt més humans, justos i sostenibles que el sistema actualment hegemònic i mundialitzat.

La gestió comuna permet i promou –i també necessita– solucions als grans mals que la humanitat contemporània patim: recuperar un sentit de compromís ètic amb la vida i millorar les qualitats i virtuts de l’individu; revertir la centralització en pro de l’autodeterminació i la subsidiarietat, basar la política en l’autogovern local; construir una economia no oligàrquica que estigui al servei de les necessitats reals de les persones i la vida, on el treball es reconegui, es reparteixi i no sigui embrutidor; deixar enrere la societat atomitzada i hostil per teixir un clima de llaços de confiança, respecte, veïnatge, afecte i suport mutu i enfortir la construcció de relacions interpersonals sanes i horitzontals; tenir cura de l’entorn, del medi natural i els recursos d’aquest…

Quins precedents d’autoorganització comunitària trobem a la història per part dels nostres avantpassats? Què ha estat amagat o poc visibilitzat per la historiografia oficial, la dels vencedors?

Què s’està duent a terme avui en aquesta línia, a la pràctica i a nivell de reflexions i investigacions?

Què podem imaginar i projectar de cara a les properes dècades i segles?

En aquesta pàgina volem anar recopilant diferents textos i alguns audiovisuals –llibres, reflexions, articles, estudis, ressenyes, xerrades, assajos, documentals…– de diferents autors, amb anàlisis i punts de vista diversos, relacionats amb la idea de comunal o béns comuns i amb tot allò que l’envolta.

Partint de la premissa que un altre món és possible, i necessari.» ( reconstruirelcomunal.net )

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *